Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμβολιασμός για άτομα με ΣΔ-1

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ!

Από χθες, Παρασκευή 16 Απριλίου, αρκετοί από εσάς δεχθήκατε ειδοποίηση για εμβολιασμό ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 έναντι του COVID-19! Πράγματι, και σύμφωνα με την επίσημη κρατική ιστοσελίδα (https://emvolio.gov.gr/), η προτεραιοποίηση εμβολιασμού έφτασε στο στάδιο 7 και τώρα πια εμβολιάζονται άτομα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Στην τελευταία αυτή κατηγορία ανήκει και ο Σακχαρώδης Διαβήτης σαν γενική κατηγορία και άρα και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1. Έτσι, οι ενήλικοι ασθενείς που έχουν τον κωδικό E10 στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων τους και των αναλωσίμων τους ή μέσα και από το μητρώο των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη που έχει επίσης δημιουργηθεί, ξεκίνησαν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για ραντεβού για εμβολιασμό.   Δύο παρατηρήσεις που απασχόλησαν αρκετούς από εσάς από χθες:

1. Το γεγονός ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης προτεραιοποιείται στη σειρά των εμβολιασμών δεν κάνει τους νεαρούς ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, ειδικά με καλή ρύθμιση και χωρίς επιπλοκές της νόσου, όπως θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι οι περισσότεροι ασθενείς μας,  περισσότερο ευάλωτους έναντι της λοίμωξης με COVID-19. Και πολλοί από εσάς, που είχατε εμπειρία λοίμωξης από COVID-19 στις οικογένειές σας, μπορείτε να μας επιβεβαιώσετε το γεγονός ότι: τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 είχαν μια πολύ ομαλή πορεία λοίμωξης με COVID-19, σε αντίθεση με άλλα και κυρίως ηλικιωμένα άτομα στην οικογένεια.

2. Ηλικιακά, τα περισσότερα εμβόλια, έχουν επίσημα ένδειξη για ηλικίες 18 ετών και πάνω. Ωστόσο, το εμβόλιο της Moderna, έχει ένδειξη και για άτομα άνω των 16 ετών. Για το λόγο αυτό, και όπως επισημαίνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα, ο εμβολιασμός για ενήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα είναι ανεξαρτήτου ηλικίας και μπορεί να περιλάβει και άτομα 16-17 ετών εφόσον είναι διαθέσιμο εμβόλιο που έχει λάβει άδεια για την ηλικιακή αυτή ομάδα.  

            Αγαπητοί, ο εμβολιασμός της κοινωνίας μας έναντι του COVID-19 δείχνει να είναι προς το παρόν η μοναδική ελπίδα ώστε να αποκτήσουμε πίσω τη ζωή μας το συντομότερο δυνατό. Δείτε το θετικά, πάρτε το σαν ένα ευτυχές γεγονός που συνέβη για την ομάδα των ασθενών αυτών και αρπάξτε την ευκαιρία . . . να εμβολιαστείτε! 

 

Συντάκτης: Θανάσης Χριστοφορίδης