Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατασκήνωση

Παμε . . . Κατασκηνωση;

                                                                                             Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Αγαπητοί φίλοι,

            Σε πείσμα των δύσκολων εποχών που ζούμε και με οδηγό πάντα την αισιοδοξία μας, κάνουμε τα σχέδιά μας και για το φετινό καλοκαίρι. Θέλοντας λοιπόν να επαναλάβουμε το επιτυχημένο παράδειγμα με τη διοργάνωση της 1ης κατασκηνωτικής μας εβδομάδας το καλοκαίρι του 2019, προχωράμε, μετά το αναγκαστικό διάλειμμα του 2020, στη διοργάνωση της 2ης κατασκηνωτικής εβδομάδας για παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη, από το ΔΙΑΝΑ, το ΠαιδοΔιαβητολογικό Εξωτερικό Ιατρείο της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η προηγούμενη εμπειρία μας έδειξε ότι η κατασκήνωση λειτουργεί ευεργετικά σε πολλά επίπεδα και με πολλαπλούς αποδέκτες:

1. Για τα παιδιά είναι μια ευχάριστη περίοδος ξεγνοιασιάς αλλά και περίοδος αξέχαστων εμπειριών όπου χτίζονται φιλίες και ανθρώπινες σχέσεις που τους ακολουθούν στη ζωή τους. Ειδικά για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι μια απόδειξη ότι μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους και να λειτουργήσουν όπως και τα υπόλοιπα παιδιά χωρίς να υστερούν ή να στερηθούν το παραμικρό. Για πολλά από αυτά θα είναι η πρώτη φορά που αποχωρίζονται τους γονείς/φροντιστές τους μετά από τη διάγνωση του Διαβήτη και για αρκετά θα είναι ίσως η πρώτη τους επαφή με άλλα παιδιά που έχουν την ίδια κατάσταση με αυτά. Πάντως, όπως και την προηγούμενη φορά, τα παιδιά με Διαβήτη δε θα αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της κατασκήνωσης, αλλά θα ενσωματωθούν πλήρως στη λειτουργία αυτής ώστε να μην υπάρχει στο παραμικρό ή εντύπωση της περιθωριοποίησης.

2. Για τους γονείς/φροντιστές είναι σημαντικό να αισθανθούν ότι το παιδί τους μπορεί να είναι ανεξάρτητο και να καταφέρνει ότι και τα υπόλοιπα παιδιά, πάντα όμως σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον με την παρουσία των μελών της ομάδας του ΔΙΑΝΑ. Επιπλέον, η εβδομάδα αυτή θα είναι μια εβδομάδα πραγματικής σωματικής ξεκούρασης και για τους ίδιους και αποχής από τη σκληρή, καθημερινή μάχη που δίνουν για τη φροντίδα του Διαβήτη του παιδιού τους.

3. Για τους παρόχους υγείας, ανυπομονούμε να ζήσουμε όπως και το 2019, στιγμές χαράς και να βιώσουμε αισθήματα αγάπης και ζεστασιάς με τα υπέροχα, γλυκά πλασματάκια. Το δέσιμο που μας πρόσφερε η προηγούμενη εμπειρία είναι πέρα από κάθε κούραση και τα αισθήματα που βιώσαμε όλοι μας ξεπερνούν κάθε σωματικό εμπόδιο. 

 

Για όλους λοιπόν αυτούς τους λόγους, και φέτος θα φιλοξενηθούμε στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης «Μια φορά κι έναν καιρό» στη Σκιώνη Χαλκιδικής. Η επιλογή της συγκεκριμένης κατασκήνωσης έγινε το 2019 με γνώμονα τις εγκαταστάσεις, το πρόγραμμα και το μέγεθος της κατασκήνωσης. Η επιλογή μας δικαιώθηκε καθώς όλοι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε η συγκεκριμένη κατασκήνωση λειτούργησαν θετικά, αλλά αυτό που βάρυνε ιδιαίτερα και στη φετινή μας απόφαση είναι η επικοινωνία και η συνεργασία που είχαμε με τη Διεύθυνση αλλά και τους εργαζόμενους τις συγκεκριμένης κατασκήνωσης. Τολμούμε να πούμε ότι είμασταν τυχεροί για το ότι βρήκαμε άτομα που πραγματικά αγαπάνε τα παιδιά και τα οποία ευαισθητοποιήθηκαν και τους έχουμε σημαντικούς συμμάχους στην προσπάθειά μας. Από τους γονείς παιδιών που συμμετείχαν στην προηγούμενη μας κατασκηνωτική εβδομάδα, αλλά και από τα ίδια τα παιδιά, περιμένουμε σχόλια για την εμπειρία τους ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε και να επαναλάβουμε ότι μας άρεσε και φυσικά να διορθώσουμε ότι μας δυσαρέστησε. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατασκήνωση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της: www.miaforacamp.gr

 

Και φέτος η κατασκήνωσή μας θα διέπεται από τις ίδιες βασικές αρχές:

α) Η συμμετοχή των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη θα είναι ισότιμη με τα άλλα παιδιά. Αποφεύγουμε την περιθωριοποίηση και εντάσσουμε τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της κατασκήνωσης, σε ομάδες και σπιτάκια κοινά και ΟΧΙ ξεχωριστά. Για το λόγο αυτό, σας ενημερώνουμε νωρίς, ώστε να ενημερώσετε και φέτος φίλους και συμμαθητές ότι μπορούν όλοι μαζί να περάσουν φέτος τις καλοκαιρινές κατασκηνωτικές τους διακοπές. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα αδέρφια των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη.

β) Κανένα από τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη που συμμετέχει στην κατασκήνωση, δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά. Τα τελευταία δε χρόνια, τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν πλήρως τη συμμετοχή των παιδιών στην κατασκήνωση. Όσοι λοιπόν έχετε τη δυνατότητα, φροντίσετε να εξασφαλίσετε την ασφαλιστική κάλυψη των παιδιών σας, ώστε να μην επιβαρυνθούμε ιδιαίτερα εμείς. Για τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη, θα φροντίσουμε εμείς και όλοι αυτοί που μας υποστηρίζουν.

γ) Φιλοδοξούμε στην κατασκήνωση αυτή να λειτουργήσουν προγράμματα εκπαιδευτικά, αλλά και εφαρμογής νέων τεχνολογιών, που πραγματικά θα είναι πρότυπο για αντίστοιχες δράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Διεθνές επίπεδο.

 

Ας γίνουμε και λίγο πιο πρακτικοί: οι πληροφορίες για την 2η κατασκηνωτική μας εβδομάδα είναι οι ακόλουθες:

Ημερομηνία: 30/7/2021 – 6/8/2021 – Οι ημερομηνίες ενδέχεται να αλλάξουν ελαφρώς ανάλογα με την πιθανή παράταση του σχολικού έτους

Χώρος: κατασκήνωση: «Μια φορά κι έναν καιρό», Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής

Ηλικίες κατασκηνωτών: 6ετών – 17 ετών.

Θα χαρούμε να έχουμε και μεγαλύτερα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη σαν ομαδάρχες, οπότε περιμένω και από αυτούς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Φίλοι, συμμαθητές και αδέρφια: εκδηλώστε το ενδιαφέρον συμμετοχής με επικοινωνία με την κατασκήνωση.

 

Αυτά σαν μια πρώτη ενημέρωση, όπως καταλαβαίνετε θα ακολουθήσουν και άλλες. Για όσους από εσάς ενδιαφέρεστε, συμπληρώστε την επισυναπτόμενη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στείλτε την σκαναρισμένη στο mail: [email protected]

 

Περιμένουμε εντυπώσεις και συμμετοχές!

 

 

 

 

Συντάκτης: Θανάσης Χριστοφορίδης