Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ανακάλυψη της Ινσουλίνης

Μια υπεροχη κυρια . . . 100 ετων

Το 2021 είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης. Και αν δεν μονοπωλούσε το ενδιαφέρον μας η απίστευτη υγειονομική κρίση που βιώνουμε εξαιτίας του COVID-19, φέτος θα ήταν . . . η χρονιά της.  Η χρονιά που θα της ήταν αφιερωμένη για να μας θυμίζει το θαύμα της. Ένα ιστορικό επίτευγμα, ίσως το σημαντικότερο μετά τα αντιβιοτικά, που άλλαξε την πορεία της ιατρικής επιστήμης και χάρισε ζωή και ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Πριν την ανακάλυψή της, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 ήταν μία ανίατη νόσος, που καταδίκαζε τους ασθενείς σε στερητικές δίαιτες, προκειμένου να παρατείνουν λίγο το ελάχιστο προσδόκιμο επιβίωσης.

            H πορεία προς την ανακάλυψη της ινσουλίνης δεν ήταν ούτε σύντομη, ούτε βατή. Ήταν ένας αγώνας δρόμου, από τα μέσα του 19ου  αιώνα, με πολλή αγωνία και σταδιακές κατακτήσεις που οδήγησαν στην κεντρική ιδέα ότι το πάγκρεας είναι ο τόπος παραγωγής «ουσιών» που ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος. Φτάνοντας έτσι στο θερμό καλοκαίρι του 1921, όπου ο νεαρός χειρουργός Frederick Banting και ο βοηθός του Charles Best, καταβάλλοντας προσωπική προσπάθεια και αυταπάρνηση, κατάφεραν επιτυχώς να απομονώσουν το παγκρεατικό εκχύλισμα ενός σκύλου και να το χρησιμοποιήσουν για να διατηρήσουν στη ζωή διαβητικά σκυλιά. Όπως κάθε σημαντική και αυθεντική ιστορία, έτσι και η συγκεκριμένη, δεν στερείται από πιπεράτες λεπτομέρειες, συγκρούσεις και συμβιβασμούς μεταξύ των πρωτεργατών της. Την επετειακή αυτή χρονιά, μέσα από το βήμα που μας δίνει η νέα μας ιστοσελίδα, θα έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάζουμε πολλές από αυτές τις αληθινές ανθρώπινες ιστορίες που συνθέτουν το σκηνικό αλλά και το παρασκήνιο του ιστορικού αυτού επιτεύγματος. Το παρακάτω σήμα θα σας καθοδηγεί σε αυτές:

Η αυλαία μιας νέας αποχής άνοιξε πριν από ακριβώς 100 χρόνια και έναν αιώνα μετά μιλάμε ακόμα για ινσουλίνη. Έρευνες, ανακαλύψεις και διαρκής αναζήτηση καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών συνεχίζονται πυρετωδώς μέχρι τις ημέρες μας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Και ευχή όλων μας να τον μετατρέψουμε από «Τύπου 1» σε «Τύπου Κανένα».

 

Συντάκτης: Ρέα Δημητριάδη